Kitap Yazarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Haziran 25, 2020

Kitap Yazarken Dikkat Edilecekler Neler?

Küçük yaşlarda öğrendiğimiz yazma eylemi, aslında farkında olmasak da günlük hayatımızda sık sık kullandığımız bir eylemdir. Derste not almak, markete giderken alışveriş listesi yapmak, toplantılarda sunulacak fikirleri unutmamak için hep yazı yazarız. Tüm bunların dışında yazı yazmanın psikolojik olarak da rahatlatıcı ve tedavi edici bir yönü vardır.

İnsanoğlu hayatı boyunca düşünür, bazı olayları tecrübe eder, bazı olaylara da şahit olur. Tüm bu olaylar silsilesini paylaşmak, yorumlamak ve farklı bir bakış açısıyla anlatmak için farklı türde yazılar kaleme alır. Söz ile kolayca ifade edilemeyen çoğu şeyin rahatlıkla dışa vurulmasına yardımcı olur. Yazmak, düşünme hızını ve kelime dağarcığını geliştirirken ruh halinin düzelmesine ve pozitif düşünmeye yardımcı olur. İnsanların yaşadıkları olayların giriş, gelişme ve sonucunu çok daha iyi algılamasını sağlar.

Bir kitap yazmak için evrensel olarak belirlenmiş katı kurallar yoktur. Kitap yazmak tamamen bir disiplin işidir ve sadece ilhamın gelmesi beklenmez. Günlük ruh hali, çevrede olan olaylar, olumsuz hava koşulları gibi etkenlerin hepsi kitap yazarken bir kenara bırakılmalı ve günlük hedeflenen sayfada yazı kaleme alınmalıdır.

Kitap Yazmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Bir kitap yazmaya başlamadan önce en büyük püf noktası çok sayıda kitap okumaktır. Bu durum; farklı konular, farklı diksiyonlar, farklı bakış açıları ve binlerce farklı karakter tanımak konusunda en büyük etkendir. Ayrıca farklı tarzlarda kitap okumak da insanın kendi benliğini bulmasına ve kendi yazacağı kitabı şekillendirmesine yardımcı olmaktadır.

Bir kitap yazmak için ilk iş konu belirlemektir. Kitap yazmak için bir diğer püf noktası ise kitabı yazmaya başlamadan önce seçilen konu ile ilgili birçok farklı yazı kaleme alınmalıdır. Bu durum belirlenen konunun çok geniş açılarda düşünülmesine olanak sağlar. Kitabın konusuna karar verildikten sonra konunun nasıl işleneceğine karar verilmesi gerekmektedir. Yani anlatılmak istenen konunun okuyucuya hangi tür metinle iletileceği seçilmelidir. Bu metin türünün bir roman mı, bir şiir mi ya da bir deneme yazısı mı olacağı netleştirilmelidir.

Başka bir püf noktası ise yazılacak olan olayları sırası belirlenmelidir. Böylece olay örgüsünün akıcılığı sağlanmış olmaktadır. Neyin üzerinde durmak gerektiği, can alıcı noktaları ve konunun hangi anlatıcı tarafından irdeleneceğine karar verilmesi gerekmektedir.

Kitap Yazarken Nasıl Karakter Oluşturulmalıdır?

Konusu, anlatım tarzı ve olay örgüsü belirlenmiş bir kitap için bir diğer önemli nokta ise karakter seçimidir.  Bir kitabın yazımına başlamadan önce karakterler tek tek seçilmeli ve yazar oluşturmak istediği karakter için ayrı ayrı kişilik özellikleri, fiziksel özellikler ve bu karakterlerin birbirleriyle akrabalık derecelerine karar vermelidir. Oluşturulan karakterler kitaba işlenirken;

  • Bütün karakterler bir bölüm içerisinde değil okuyucuyu meraklandıracak yerlere sırasıyla eklenmelidir.
  • Belirlenen konuyu işleyecek olan ana karakterler iki veya üç karakterden fazla olmamalıdır. Bu ana karakterler okuyucunun daha net tanıması için romanın başındaki iki veya üç sahnenin tam ortasına yerleştirilmelidir.
  • Diğer karakterler için ise basit ayrıntılara yer verilmekle birlikte görmemezlikten de gelinmemelidir.

Kitap Yazarken Zaman Yönetimi

Konusu, olay örgüsü, anlatım tarzı ve karakterleri oluşturulmuş olan kitabı yazmak günler, haftalar, aylar ve hatta yıllar almaktadır. Bir kitap yazabilmek için üst düzeyde zaman yönetimine ihtiyaç vardır. Bu yüzden kitap yazmaya başlamadan önce ayrıntılı bir ön hazırlık yapılması önemlidir. Kitap yazarken acele etmek belirlenen konudan uzaklaşmaya, basit hatalar yapmaya ve kitabın kontrolünün zorlaşmasına neden olur. Kitap yazmak sabır, çalışma, birikim ve yetenek işidir. Kitap yaşarken yaşadığınız her durum sizi geliştirmeye yardımcı olur.

Yorum Yapılmamış

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.