Kitap Basımında Nelere Dikkat Edilir?

Haziran 4, 2020

Kitap Basımında Nelere Dikkat Edilir?

Kitaplar her yönden bize yardımcı olmasının yanında hayatımıza renk katmaktadır. Bir kitabın konusunun belirlenmesi, kurgulanması ve yayınlanması uzun zaman almaktadır. Tamamlandıktan sonra sıra basılmasına gelmektedir. Birbirinden güzel kelimelerin bir araya gelmesi ile oluşan bir kitap düzenlenerek basılmaya hazır hale gelmektedir. Kitap basım süreci iç ve dış kapağın tasarımından dizgisine kadar içerisinde çok fazla ayrıntı bulunmaktadır.

Bilimsel bir kitap ile romanın yazılması birbirinden çok farklıdır. Kitabın içerisinde yer alması gereken bölümler bulunmaktadır. Bu bölümler dipnot, içindekiler ve kaynakçadır. Okuyucular için kitap daha kolay okunabilir bir hale gelecektir.

Kitabın içerisine küçük dokunuşlarda yapabilirsiniz. Örneğin;

  • Bazı bölümlerde resimlere yer vermek
  • Bazı sayfalara şekil ve figürlerin çizilmesi
  • Bölümlere ayırmak
  • Kitabın ilk sayfasına ve her bölümün başına kısa ve güzel sözler yazmak
  • Kitabın içerisine ayraç konulması

Yazmak kadar baskı süreci de oldukça zahmetlidir. Ancak en sonunda vermek istediğinizi duygu ve düşünceleri bu küçük dokunuşlar ile de en iyi şekilde herkes ulaştırabilirsiniz.

Kitap Basımında İç ve Dış Kapak Tasarımı

Yazım aşaması tamamlandıktan sonra sıra iç ve dış kapak tasarımına gelmektedir. Kitabın ebadının kaça kaç olmasının daha iyi olduğu belirlenmektedir. Sayfa sayısı belirleyici bir faktör olmaktadır. Kitabın türü ve okuyucunun yaş kitlesine göre de seçilmelidir. Ne çok büyük ne de çok küçük olmalıdır.  Canlı ve merak uyandıran bir kapak olmalıdır. Çünkü okuyucu ilk sizi kitabınızın kapağından tanıyacaktır. Efektler kullanarak farklı dokunuşlar yapabilirsiniz. Kitabınızı ve sizi en iyi şekilde ne yansıtır sorusunu kendinize sormalısınız.

Başlıklarda büyük harf kullanılması tercih edilmemelidir. Bu tür cümleler dikkat çekmediği için okunmamaktadır. Seçilecek puntonunda kolay okunabilir olmalıdır. Aynı kitabın ebadı gibi harflerde de büyüklük çok önemlidir.

Kitabın arka kapağına ise kitabınız hakkında merak uyandıran bir paragraf yazabilirsiniz. Başka bir seçenekte kısaca kendinizi tanıtabilirsiniz. Sırtlık bölümüne de kitabınızın adı ile küçük bir sembol konulabilir.

Kitap Nasıl Basılmaktadır?

Bir kitabın basılması için iki seçenek bulunmaktadır. Bu seçenekler bir yayınevi ile anlaşmak ve kendi imkanlarınız ile bastırmaktır. Her iki seçenekte de dikkat edilmesi gereken çok fazla nokta vardır.

Yayınevi ile Anlaşarak Kitap Basımı

Kitabınızı tamamen yazdıktan bir yayınevi ile bağlantı kurabilirsiniz. Henüz tamamlanmamış veya son bölümü eksik olan eserler genellik ile değerlendirilmemektedir. Yapılması gereken ilk adım bir yayınevi ile anlaşılmasıdır. Bunun için yazdıklarınızın bir kopyası çıktı halinde ya da e-posta üzerinden gönderilmektedir. Bir ekip tarafından yazdıklarınız değerlendirilmektedir. Geri dönüş yapılması yoğunluğa bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Olumlu bir şekilde dönüş yapıldıktan yayınevi ile sözleşme imzalamalısınız. Yayın ve telif haklarına bu süreçte dikkat edilmelidir. İmzalandıktan sonra editörler tarafından incelenmeye başlar.  Burada amaç var ise anlam düşüklükleri, noktalama ve yazım hatalarının düzeltilmesidir. Bütün bu düzenlemeler yapılırken sizin de süreci yakından takip etmenizde fayda vardır. Sizin eseriniz olduğunu için anlatım diliniz ve okuyucuya aktarmak istedikleriniz ulaşmış olacaktır.

Kapak tasarımına sıra gelmektedir. Bu alanda uzman bir kişi ile kapağın tasarımı yapıldıktan sonra son hali ise size gönderilmektedir. Düzeltilmesini istediğiniz yerler olabilir. Önce bu yerler istediğiniz hale getirilmektedir. Eğer onay veriyor iseniz basılmak için matbaaya gönderilmektedir.

Bandrol başvurusu yapılmaktadır. Her kitabın arkasında yer alan bölüm kitabın kime ait olduğunu göstermektedir. Basılan kitaplar yayınevine gelmektedir. Kitapların bir bölümü bakanlıklara, dergilere, köşe yazarlarına gönderilmektedir. Böylelikle kitabınızda yavaş yavaş tanınmaya başlar. Raflardaki yerlerini alır.

Kendi İmkanlarınız İle Kitap Nasıl Basılmaktadır?

Bir yayınevi ile anlaşmadan da bir kitap basılabilmektedir. Düzenlemelerden kapak tasarımlarına kadar her şeyin sizin yapmanız gerekmektedir. Basılmaya hazır hale getirdiğiniz kitabınızı istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.